Wat betekent SEO?

wat betekent seo

Wat is SEO en wat betekent het?

SEO staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands vertaalt betekent het zoekmachineoptimalisatie. Een term uit de online marketing om een specialisme aan te duiden. In dit geval gaat het om de specialisme die gericht is op het verbeteren van de vindbaarheid van websites in zoekmachines als Google en Bing. 

Onder optimaliseren van de website wordt de website- en paginastructuur verstaan, maar ook de inhoud van de website en de linkstrategie. Daarmee zorg je ervoor dat jouw website zo relevant mogelijk en gebruiksvriendelijk wordt voor de bezoekers.

SEO Strategie

Onderdelen van een SEO strategie zijn onder andere linkbuilding en zoekwoordoptimalisatie. Met linkbuilding genereer je backlinks van externe website naar jouw website. Dit is voor je positie in Google van essentieel belang. Waarom? Omdat Google dit namelijk ziet als een soort aanbeveling van hoe goed je website is. 

Met zoekwoordenoptimalisatie ga je aan de slag met je website teksten. Hiervoor ga je op zoek naar zoekwoorden die jouw doelgroep vaak gebruikt en deze verwerk je zoveel mogelijk in de teksten en pagina’s van jouw website.

Wat zijn SEO teksten?

SEO teksten zijn dus teksten waar allerlei relevante zoekwoorden van jouw doelgroep in zijn verwerkt. Zo geef je antwoord op de belangrijkste vragen van jouw doelgroep. Hoe beter je dit doet en hoe meer bezoekers je daarmee aantrekt, hoe beter Google je website vindt. 

Dit resulteert uiteindelijk in een hogere organische positie in de zoekmachine. Een goede strategie dus om meer potentiële klanten naar je website te leiden.

Weet voor wie je schrijft

Voordat je aan de slag gaat met het schrijven van SEO teksten is het belangrijk om eerst je doelgroep goed in kaart te brengen. Alleen op die manier kun je de juiste zoekwoorden bepalen voor je SEO teksten. 

Als je de relevante zoekwoorden van je doelgroep eenmaal hebt bepaald werk je jouw SEO strategie verder uit in een concreet plan. Een plan waar je bepaald welke teksten je gaat schrijven en wat je daarmee wilt bereiken. 

Daarna ga je aan de slag met het schrijven van de SEO teksten. Houd hierbij rekening met de SEO titel, meta-omschrijving, leesbaarheid van de teksten, het aantal keer dat je de keyword terug laat komen, de aangepaste url en dergelijke. Een handige ondersteuningstool die je alle ins en outs laat zien wat betreft de SEO richtlijnen is de Yoast-plugin.

Wat is een SEO tekstschrijver?

Een SEO tekstschrijver houdt zich kort gezegd alleen maar bezig met het schrijven van goede SEO teksten. Hij of zij weet precies wat en hoe je moet schrijven voor Google en is op de hoogte van alle richtlijnen van Google en goede SEO teksten. Dit wordt op de juiste manier verwerkt in de teksten. 

Het schrijven van SEO teksten is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie, maar er komt nog meer bij kijken. Een SEO specialist gaat namelijk nog een stapje verder..

Wat is een SEO specialist?

Een SEO specialist gaat aan de slag met alle facetten van een goede zoekmachineoptimalisatie: de techniek, de content en de autoriteit van de website. 

Hij of zij schrijft niet alleen goede SEO teksten, maar maakt ook een strategie voor de  linkbuilding en optimaliseert de technieken van je website. Bijvoorbeeld het verbeteren van de laadtijd van je website of bepaalde pagina, maar ook of je website wel mobiel vriendelijk is ingericht.

Waarom SEO belangrijk is

Ruim 95% van de Nederlanders voeren zoekopdrachten uit in Google. Natuurlijk behoren deze mensen niet allemaal tot je doelgroep, maar één ding is zeker: ze bevinden zich wel in Google. 

Door antwoord te geven op de vragen van jouw doelgroep en ze zo goed mogelijk te voorzien met informatie, kun jij al snel meer bezoekers naar je website aantrekken. En deze teksten verdwijnen niet, dus jouw SEO teksten blijven dit effect creëren. 

Mits je rekening blijft houden met het algoritme van Google die continu veranderd. Want ook zij willen een betere gebruikerservaring bieden voor hun doelgroep. Daarom is het belangrijk dat je naast het schrijven van SEO teksten deze teksten ook continu blijft optimaliseren. 

SEO uitbesteden aan Elke Media

Het creëren van een goede SEO strategie met een concreet plan van aanpak kost tijd en het schrijven van SEO teksten al helemaal. Vaak ontbreekt de capaciteit dan ook om het uit te voeren of kan het zijn dat de juiste kennis binnen de organisatie niet aanwezig is. Maar tóch wil je als organisatie goed vindbaar zijn in de organische resultaten van Google en jouw doelgroep voorzien van informatie over jouw dienstverlening. 

Het uitbesteden van jouw SEO werkzaamheden aan Elke Media kan hiervoor een perfecte oplossing zijn. Ik help je graag met het ontwikkelen van een goede strategie en de uitvoering daarvan. Op basis van een goede samenwerking met wederzijds vertrouwen en succes om de groei van jouw online business te realiseren. Met één vast aanspreekpunt die goed bereikbaar is en altijd voor je klaar staat.

Picture of Elke Folkersma

Elke Folkersma

Freelance online marketeer die organisaties kennis laat maken met de online wereld vol kansen en mogelijkheden. Van het bemachtigen van hoge posities in Google tot aan het schrijven van relevante content.